Vitaminentabel

vitaminen-small

Vitamine A
Zorgt voor het normaal functioneren van de ogen en de groei en ontwikkeling, van haar, huid en nagels Lever, boter, margarine, eieren en groenten

Vitamine B
Bestaat uit 7 verschillende vitaminen, tezamen B-complex genoemd. Hebben ondermeer een functie in de stofwisseling en het zenuwstelsel. Graan-, volkoren- en melkprodukten, vlees, eieren, bananen en noten.

Vitamine C
Is nodig voor de vorming van huid, kraakbeen en tanden en helpt de weerstand tegen ziekten te verhogen.
Citrusvruchten, aardappelen, groene bladgroente, tomaten.

Vitamine D
Bepaalt deels de opname van calcium en is noodzakelijk voor een goede opbouw van botten en tanden. Wordt ook, door het lichaam aangemaakt, onder invloed van zonlicht. Margarine, lever, eigeel en champignons.

Vitamine E
Taak is nog niet precies bekend. Vertraagt wellicht het verouderingsproces van cellen en beschermt tegen ‘vrije radicalen’.
Plantaardige oliën, groenten, noten en volle granen

Vitamine F
Essentiële vetzuren. Zorgen ondermeer voor dat cholesterol zich niet afzet in de bloedvaten Walnoten, plantaardige oliën en pinda’s

Vitamine H
Onderdeel van B-complex en speelt een rol in de stofwisseling. Wordt meestal aangeduid als biotine. Graan- en volkorenprodukten en melk.

Vitamine K
Is essentieel voor de bloedstolling. Vers fruit, eidooier, groene bladgroente.

Vitamine M
Ook wel foliumzuur genoemd. Behoort tot vitamine B-complex. Laat de huid gezond ogen en is nodig voor de opbouw van rode bloedcellen, met name tijdens de zwangerschap. Boerenkool, spinazie en peulvruchten.

Vitamine PP
Nicotinamide, lid van de B-complex-groep. Houdt samen met vitamine C het bindweefsel op niveau en verstrekt de haarvaten. Citrusvruchten, kersen en druiven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.