Tips voor het bakken

bakken-small

Voor het bakken zijn de volgende punten belangrijk:

  • Voor kleine hoeveelheden kan men uitgaan van de hoeveelheden die aangegeven zijn per afgestreken eetlepel.
  • Het gebruik van een weegschaal of maatbeker is aan te raden.
  • Een litermaat mag bij het bakken niet ontbreken.
  • De ingrediënten moeten vers zijn.
  • Het recept eerst helemaal lezen.
  • De eieren eerst één voor één in een kom breken teneinde rotte eieren op te sporen.
  • Het bakblik moet altijd voor meer dan de helft gevuld zijn.
  • Voor het bakken van cake en taart is een aluminium bakblik aan te bevelen.

 

Eieren

Eieren zijn in de handel verkrijgbaar in verschillende grootten. De nummering geeft de grootte aan. Voor de bereiding van gebak het gemiddelde ei gebruiken (inhoud van ongeveer 50 gram). Bij het splitsen van eieren ervoor zorgen dat de eidooiers heel blijven. Er mag geen eigeel bij de eidooiers komen, anders kan het eiwit niet meer stijf geklutst worden.

Bloem

Voor het bakken bloem (of meel) gebruiken. In de alternatieve keuken gebruikt men liefst tarwemeel of tarwebloem. Patentbloem behoort tot een van de beste bloemsoorten voor het bakken. Zelfrijzend bakmeel is bloem waarin 3% rijsmiddel (bakpoeder) is verwerkt. Het zelfrijzend bakmeel altijd droog bewaren, want door vocht verliest het rijsmiddel zijn werking.

Bakpoeder

Bakpoeder is in pakjes waarop de hoeveelheid en gebruiksaanwijzing vermeld staat in de handel verkrijgbaar. Overmatig gebruik van bakpoeder geeft het gebak een onaangename smaak (door de soda in de bakpoeder). Bloem en zelfrijzend bakmeel door een fijne droge zeef zeven om het gebak luchtig te maken.

Gist

Verse gist is bij de bakker verkrijgbaar. Gist kan niet door bakpoeder vervangen worden. Het zijn twee verschillende produkten waarvan de werking (het rijzen) op heel verschillende wijze tot stand komt. Gist is ook in droge vorm te koop, 15 g. gedroogde gist = 30 g. verse gist.

Boter, margarine of olie

Alle deze vetsoorten zijn geschikt voor het bakken, afhankelijk van hetgeen gebakken wordt. Opletten! Soms is de roomboter of margarine gezouten, in dat geval minder zout aan het beslag toevoegen. Indien gebruik gemaakt wordt van margarine of olie is het aan te bevelen het zuivere produkt te gebruiken (plantaardige margarine, olijfolie of maisolie).
Bij gebruik van olie in gebak altijd melk toevoegen, door het gebrek aan vocht (per 1 dl. olie ong. 1/4 dl. melk gebruiken). Bij het gebruik van melk in het beslag deze afwisselend met de bloem toevoegen.

Suiker

Voor suiker staat kristalsuiker. Basterdsuiker staat voor witte basterdsuiker. Het is af te raden in een recept kristalsuiker te vervangen door basterdsuiker of omgekeerd.

Lichte basterdsuiker

Lichte basterdsuiker is goudgeel en droog. Donkerbruine basterdsuiker is vochtig. Poedersuiker is meestal klonterig en moet voor gebruik eerst gezeefd worden. Vanillesuiker wordt in pakjes verkocht. Verkrijgbaar in wit en bruin.

Flesjes vanille-essence en vanillestokjes

Flesjes vanille-essence en vanillestokjes zijn ook in de handel verkrijgbaar.

Mixen

Bij het mixen op een lage stand beginnen en geleidelijk aan opvoeren tot de gewenste stand. Het deeg na het mixen nog extra luchtig maken door het met een houten lepel met een (beslag lepel) flink op te kloppen. Lucht drijft zodra het warm wordt het deeg uit elkaar (rijzen van het gebak). Zo wordt een luchtig gebak verkregen. Na het bakken het gebak niet onafgedekt laten afkoelen, anders droogt het uit. Na het gebak uit het bakblik te hebben gehaald, direct inpakken, hetzij met aluminiumfolie of met een schone theedoek. De bakvorm met vetvrij of speciaal bakpapier bekleden, dat vergemakkelijkt het storten van het gebak. Bovendien blijft de vorm schoon. De plaats van het gebak in de oven hangt af van het soort deeg. Deeg dat moet rijzen moet in het midden van de oven geplaatst worden (o.a. cake en taart). Gerecht dat met een laagje deeg wordt afgedekt, krijgt bovenwarmte. Gerechten met een laagje deeg onder en bovenaan, krijgen onderwarmte. Gerechten zoals pom gaan midden in de oven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.