Keti Koti

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 01/07/2019
Hele dag

Categorieën


Wat is Keti Koti?
Elk jaar wordt op 1 juli in Nederland de afschaffing van de slavernij gevierd. Een belangrijke viering. We mogen niet vergeten dat de rijkdom van Nederland deels is gebaseerd op eeuwen van koloniale overheersing en slavernij. Dat was toen, maar ook nu komen slavernij en mensenhandel nog steeds voor in onze wereld. We nodigen je uit mee te doen, met familie en vrienden, buren, dorps- en stadsgenoten. Net als bij 4 en 5 mei, is er op 30 juni een herdenking met plechtige kranslegging en op 1 juli een feestelijke viering. En er is meer.

Keti Koti is een festival van ontmoetingen.
Terugblikken en vooruitzien.
Stilte en actie.
Verleden en heden.
Afrikaans en Europees.
Hier en daar.
Lering en vermaak.
Een lach en een traan.
Voor jong en oud.

Waarom Keti Koti?
Zeg mij, wie is je vader, wie is je moeder?’ is niet zomaar de beginvraag van de interviews van Jörgen Raymann als Tante Es met haar gasten. Niemand kan zonder geschiedenis, niet om de dingen goed te praten maar om te begrijpen waarom je doet wat je doet.

De samenstelling van de Rotterdamse samenleving is het resultaat van gebeurtenissen uit onze geschiedenis. Slavenhandel en slavernij zijn onderdelen van deze geschiedenis. Terecht dat hiervoor en voor de Nederlandse rol hierin, in de laatste jaren meer erkenning komt.

In Rotterdam wonen momenteel bijna 100.000 mensen, die nazaten zijn van tot slaaf gemaakten. Door gemengde huwelijken is de groep Nederlanders die een directe verbondenheid heeft met het slavernijverleden nog veel groter. Kennis en inzicht in elkaars verleden en wederzijdse erkenning van een gedeelde geschiedenis is noodzakelijk om succesvol te kunnen samenleven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.